Ako som už písala v téme zoznamovanie, pred pár dňami mi osirela jedna z mojich pieskomilých sestričiek.
Najskôr som si myslela, že jej musím veľmi rýchlo zohnať novú partnerku, aby mi nebodaj nepošla od žiaľu. A tak som hneď rozhodila siete a hľadala mladú samičku (alebo dve mladé samičky), ktoré by som najneskôr do týždňa mohla s mojou Kiki-riki zoznamovať.
Ale zdá sa, že už sa má Kiki vcelku k svetu. Behá po terárku, hryzie, žerie, zaujíma sa o svet okolo seba, robí všetko čo robievala aj pred tým (možno trošku s menším nadšením, ale aktívna je).
Tak teraz neviem, ako veľmi sa musím ponáhľať.
Aké sú vaše skúsenosti? Ako skoro po úmrtí partnera je treba zaobstarať nového?
A druhá - asi ešte závažnejšia otázka: Akého partnera (partnerku)?
Písala som si s jednou chovateľkou (chcela som od nej mláďatko pre Kiki) a ona hovorí zaujímavé veci o ktorých som nevedela (alebo som možno zabudla od čias, keď som študovala všetko, čo sa kde o pieskomiloch popísalo).
- Staršie samičky sú dosť neznášanlivé a odmietajú sa spriateliť s novou samičkou. Je to veľké riziko a zoznamovanie býva veľmi náročné, často priam nemožné. (nerada by som skončila s dvomi osirelými samičkami v dvoch terárkach) Ľahšie by prijala samčeka.
- Pieskomilka je plodná max 2 roky. (teda moja Kiki-riki, ktorá už má viac ako 2.5 by už mohla spolužiť aj so samčekom bez plodenia mláďať?)
- na druhej strane nechcem riskovať, že by mala mladé v tak vysokom veku. To by nemuselo dopadnúť dobre

- No a potom si matne pamätám, že pri spolužití viac ako páru pieskomilov rôzneho pohlavia záleží na počte samičiek a samčekov. Len si neviem spomenúť, či sa pobijú samčekovia ak ich je pri samičke viac ako jeden, alebo naopak samičky.
No, skrátka mám veľa otázok a málo času na hľadanie odpovedí.
Aké sú vaše skúsenosti? Napr. keď ste zoznamovali staršiu samičku s novým partnerom (partnerkou) ako sa vám darilo (a s kým ste ju zoznamovali)?
Čo by ste mi poradili?
(viem, že rozhodnúť sa musím sama, ale každá skúsenosť mi pomôže)
Ďakujem.